Tuesday

24grammata Culture e-Magazine

Subject: 24grammata Culture e-Magazine

Η "Αγιά Σοφιά" της ΑΕΚ, προσβάλλει ή τιμά την Ιστορία των Ελλήνων;

24grammata.com/ άποψη / αθλητισμός
αφιέρωμα στο Βυζάντιο από το 24grammata.com κλικ εδώ
Να, λοιπόν, που ένας ακόμα ναός (δημοσιεύεται παντού, δίχως εισαγωγικά), ένας βυζαντινός ναός, θα λειτουργήσει στην Αθήνα (αν, τελικά, γίνει πότε). Αναφερόμαστε στο νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο (και όχι αθλητικό στάδιο) της ΑΕΚ. Ένα σημαντικό, ομολογουμένως, σωματείο που, αφού καταχρέωσε με πάνω από 170 εκατομμύρια ευρώ το ελληνικό δημόσιο και άλλα προ&sigm af; ιδιώτες, λίγους μήνες αργότερα, ανερυθρίαστα, διαφημίζει ότι θα χτίσει, με δημόσια συγχρηματοδότηση, ένα γήπεδο-ναό με την επωνυμία "Αγία Σοφιά" και την "σαλαμοποίηση" της βυζαντ& iota;νής αρχιτεκτονικής. Αυτή η πρόθεση για τους περισσότερους είναι απότιση τιμής στη Βυζαντινή Ιστορία, ενώ για ολίγους, ανάμεσα τους και ο γράφων, είναι προσβολή.
Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο γράφων παρακολουθεί επιπόλαια το ποδόσφαιρο και με μεγάλη χαρά θα έβλεπε οποιαδήποτε ελληνική ομάδα, που θα συμμετείχε σέ υψηλές διακρίσεις. Τα κίνητρα μου, δηλαδή, δεν είναι οπαδικά και καθόλου δε με ενδιαφέρει η πορεία της συγκεκριμένης ομάδας. Θεωρώ, όμως, ότι προσβάλλει τη νοημοσύνη μας, η δημόσια &s igma;υγχρηματοδότηση και, κυρίως, προσβάλλει την ιστορική μας παράδοσης το γεγονός ότι μια ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο, που διαχειρίζεται το δημόσιο τζόγο και στρατό αφιονισμένων οπα& delta;ών οικειοποιείται το όνομα "Αγία Σοφία". Η Αγία Σοφία συμπυκνώνει ολόκληρη τη Βυζαντινή Ιστορία. Η Αγία Σοφία αποτελεί τον επίσημο χώρο λατρείας μιας ολόκληρης αυτοκρατορία ς, όπου εκκλησία και κράτος ήταν ένα. Συγχρόνως, η Αγία Σοφία εκφράζει τον αρρωστημένο μύθο στο θυμικό της ελληνικής ψυχής για αναβίωση των περασμένων μεγαλείων. Τέλος, η Αγία Σοφία δίνει αίγλη, όση του έχει απομείνει, στο οικουμενικό πατριαρχείο.
Όλα αυτά, λοιπόν, τα καπηλεύεται και τα εμπορεύεται ένα επαγγελματικό σωματείο ποδοσφαίρου, που φιλοδοξεί να χαϊδέψει τα αυτιά των αφιονισμένων οπαδών του.
Οι «Πράσινοι» και «Βένετοι» δεν ήταν το Βυζάντιο. Το απόστημα και η παθογένεια του Βυζαντίου ήταν. Με αυτή τη λογική, ίσως, η επωνυμία "Ιππόδρομος" θα ταίριαζε καλύτ&eps ilon;ρα από τον ευσεβή τίτλο "Αγία Σοφία" για τη μακέτα του πολυδιαφημισμένου γηπέδου
Δίδονται "τα άγια τοις κυσί", λοιπόν, έτσι απλά, για να γλυκαθεί ο πόνος των απαρηγόρητων οπαδών γίνονται μακέτα, βυζαντινού ρυθμού, με τον Δικέφαλο παντού, με στοιχεία &bet a;υζαντινής αρχιτεκτονικής, με βυζαντινές καμάρες, με επιρροές από τα Θεοδοσιανά τείχη, τα τείχη της Βασιλεύουσας, κ.λπ. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα θα περιφέρονται οι οπαδοί το&upsilo n; ποδοσφαιρικού τζόγου, οι αφιονισμένοι χούλιγκαν, οι ποδοσφαιριστές από όλο τον πλανήτη, που δε θα μπορούν ούτε τη λέξη "Κωνσταντινούπολη" να προφέρουν. Από την άλλη θα περιφέροντα&iota ; συγχρόνως και οι ρομαντικοί απόγονοι προσφύγων καθώς και οι νεώτεροι 16ρηδες, άσχετοι με προσφυγικά βιώματα, οι οποίοι θα συγχέουν την Αγία Σοφία με το ποδοσφαιρικό γήπεδο και τον Ιουστινιανό με οποιοδήποτε αιλουροειδές θα είναι στην ηγεσία της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας (όπως εύχομαι να είναι, εντός ολίγου η ΑΕΚ)
Βέβαια, η περίπτωση της ΑΕΚ δεν είναι τίποτα άλλο από μια μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας. Μια ομάδα, όπως και μια χώρα, είναι ταπεινωμένη, χρεοκοπημένη, δίχως υποδομέ& sigmaf; (δε διαθέτει ούτε καν προπονητικό κέντρο) αλλά ψάχνει απεγνωσμένα για μεγαλεία, για να στηρίξει το όνειρο της ("και μεσ' την παρακμή της, χτυπάει κι Ολυμπιάδα", όπως θα έλεγε και ο στ&# 943;χος της Νικολακοπούλου). Και μέχρι εδώ θα μπορούσε να είχε τη συναισθηματική υποστήριξη όλων. Σε καμιά περίπτωση, όμως, δε χρειάζεται να δαπανηθεί δημόσιο χρήμα, με τη φαιδρή δικαιολ ογία ότι "και οι άλλοι, δες Ολυμπιακός, το ίδιο έπραξαν". Σε καμιά περίπτωση, επίσης, ένα ποδοσφαιρικό σωματείο δε χρειάζεται να ευτελίσει τα ιστορικά σύμβολα, για να κερδίσει τ&et a; συμπάθεια μας.
η συνέχεια εδώ
--