Monday

«Κοιμήθηκα ελάχιστα αυτόν τον αιώνα!»

Από: http://www.e-go.gr/culture/article.asp?catid=18177&subid=2&pubid=129138250


«Κοιμήθηκα ελάχιστα αυτόν τον αιώνα!»

Σε έναν από τους ωραιότερους χώρους της Αθήνας, τη Ρωμαϊκή Αγορά, ο ποιητής Gerhard Falkner διαβάζει συνοδεία του μουσικού συγκροτήματος «Minimaximum improVision» από το ποίημά του «Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας – ground zero».


Εμπνευσμένη από την αρχαία ελληνική μυθολογία, η πρώτη από τις εορταστικές εκδηλώσεις «Εμπνευσμένες Συναντήσεις-Γιορτάζουμε 60 χρόνια στην Αθήνα», γίνεται στη Ρωμαϊκή Αγορά αναβιώνοντας την εμπειρία της συνάντησης και της συνεύρεσης στον τόπο αυτό. Συναντάμε Θεούς και Τιτάνες και ταξιδεύουμε στο παρελθόν, καθώς στα ποιήματα του Falkner το παρελθόν ανταμώνει με το παρόν και η κλασική ποίηση συνδιαλέγεται με την σύγχρονη με τρόπο αντισυμβατικό.

Ο αρχαίος χώρος αποτελεί μια γοητευτική αντίθεση στις θέσεις του ποιητή, καθώς στο μακροσκελές του ποίημα ο Falkner τονίζει την άμεση σχέση μεταξύ παρόντος και αστικού χώρου, ενώ ταυτόχρονα διερευνά το εφήμερο της βιωματικής εμπειρίας της πόλης. Αφετηρία των ποιητικών του εξερευνήσεων στον απόηχο ιστορικών γεγονότων, όπως εκείνων της 11ης Σεπτεμβρίου και της γερμανικής επανένωσης, αποτελεί το Βερολίνο.

Η λογοτεχνική αυτή βραδιά πλαισιώνεται από βιντεοπροβολές με ηθοποιούς της Schaubühne Berlin που ερμηνεύουν ποιήματα από το έργο του Falkner «Pergamon Poems».
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Goethe-Institut Athen και το Δήμο Αθηναίων.

Gerhard Falkner
Γεννήθηκε το 1951, ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, δοκιμιογράφος και μεταφραστής. Ο Gerhard Falkner ανήκει στους πλέον σημαντικότερους σύγχρονους Γερμανούς ποιητές. Για την ποιητική συλλογή με τίτλο Χαίλντερλιν επιδιόρθωση (Hölderlin Reparatur) τιμήθηκε το 2009 με το Βραβείο Peter Huchel. Η πρώτη του συλλογή ποιημάτων έτσι ξεκινούν στο σώμα οι μέρες (so beginnen am körper die tage) εκδόθηκε το 1981 (Εκδόσεις Luchterhand, ανατύπωση 2000, 2007). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές wemut (1989), Χιλιοστό (ν-) πρόσωπο ενικού (X-te Person Einzahl) (1996) και Πόλη αμφίδρομης επικοινωνίας - ground zero (Gegensprechstadt - ground zero) (2005).

Μετά την υποτροφία του στο Λογοτεχνικό Συμπόσιο του Βερολίνου, ο Falkner συνθέτει μια ωδή στο Βερολίνο Berlin ¨C Eisenherzbriefe (1986). To 1998 κυκλοφόρησε η πρώτη μεγάλη μονογραφία για το έργο του, γραμμένη από τον Neil H. Donahue, με τίτλο Voice and Void. The poetry of Gerhard Falkner (Εκδόσεις Winter, Χαϊδελβέργη). Για τη νουβέλα bruno του απονεμήθηκαν το Βραβείο Λογοτεχνίας Kranichsteiner Literaturpreis και το Βραβείο August Graf von Platen. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Πόλης της Νυρεμβέργης. Ο Gerhard Falkner ζει στο Weigendorf και στο Βερολίνο.

Minimaximum improVision
Aρχιτέκτονες και εικαστικοί καλλιτέχνες, οι Minimaximum improVision αυτοσχεδιάζουν πάνω σε μουσικά-αφηγηματικά concepts χρησιμοποιώντας ακουστικά και ηλεκτρικά όργανα, λόγο, φωνές, ηχογραφημένους ήχους, αντικείμενα και εικόνες. Ο αυτοσχεδιασμός εξελίσσεται σε μία ροή ήχου-εικόνας, τα στοιχεία της οποίας δομούνται γύρω από έναν θεματικό άξονα. Εναλλαγές ρυθμού και ρόλων, σχεδιασμένες και αυτοσχέδιες δράσεις, καθώς και σκηνικά στοιχεία συνθέτουν ατμόσφαιρα κινηματογραφική. Στα live συνυπάρχουν ήχοι-θόρυβοι-μελωδίες-video images. Οι MiniMaximum improVision σχηματίστηκαν το 2005 και έκτοτε έχουν εμφανιστεί μεταξύ άλλων και στο Φεστιβάλ Αθηνών 2011, ενώ έχουν συνεργαστεί με σημαντικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τον Kieran Hebden από τους Four Tet.

Είσοδος μόνο με Δελτία προτεραιότητας
Μπορείτε να προμηθευτείτε τα δελτία προτεραιότητας από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 20120 έως και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2012 από τη ρεσεψιόν του Goethe-Institut Athen στις ώρες λειτουργίας του.


ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ -

ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

«Κοιμήθηκα ελάχιστα αυτόν τον αιώνα!»
Ακούγοντας τον Gerhard Falkner να διαβάζει
Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012, 20:00

Χώρος: Ρωμαϊκή Αγορά, Πλάκα